Belépés
Termék

elektromos autó

Forgalmazza:

TZ-ELMA ZRT.

Kérjen ajánlatot

Értékelés (átlag 0 / 0 értékelés)
Azonosító: ea-3881-29

Ismeretető

TZ-ELMA - a magyar elektromos közúti közlekedés elindítója


Sokan a nagy külföldi autógyártóktól várja az áttörést az elektromos autók terén, pedig a magyar megoldás már másfél éve az orrunk előtt van. Már csak észre kellene vennünk és hinni benne. Ebben pedig, ahogy a többi nyugati országban is, a kormánynak kellene példát mutatnia és megfelelő motivációt biztosítania.

 

Megszületett a magyar elektromos autó


Hét évet kell visszamennünk az időbe, ekkor készítették ugyanis az első Hotzenblitz nevű autót a Fekete-erdő vidékén. Ez inspirálta dr. Bednár Andrást abban, hogy egy magyar csapattal hasonló vállalkozásba kezdjenek és megépítsék az első magyarelektromos autót. A fejlesztések eredményesen zárultak és 2008 decemberében már a próbaköreit futotta az ELMA-01 névre keresztelt elektromos meghajtásúvá átalakított Suzuki, amiből azóta a 02-es típus is elkészült.


Miért éppen Suzuki? A tervezők koncepciója az volt, hogy egy kényelmes, a hagyományos autóknál is felmerült igényeket kielégítő autót készítsenek, szemben a világ más tájain készülő tervekkel, ahol az elektromos autókat általában két üléssel, extra kis méretben képzelték el. Ezért esett a választás Magyarország egyik legkedveltebb autómárkájára, hiszen így megmaradt az autó adta komfort és biztonság érzése is.


Néhány paraméter azonban változott: a legfeltűnőbb az autó csendessége üzem közben és amit nem látunk, de még ennél is fontosabb, hogy évente akár 2 tonna szén-dioxid kipöfékelését is megtakaríthatjuk vele a hagyományos autókhoz képest. Ennek azonban az az ára, hogy egy töltéssel töredékét tudjuk megtenni annak az útnak, amelyet például egy benzines autó egy tankjával. Viszont, ha az ELMA hatótávolságát a többi elektromos autóval vetjük össze, igazán kecsegtető eredményt kapunk. Az elektromos Suzuki egy töltéssel akár 160 km megtételére is képes, míg a legtöbb kis elektromos autó hatótávolsága csupán 70 és 100 km között van.

Vélemények